top of page
  • Yazarın fotoğrafı

IYI – Kayı boyu tamgasına ait bilinmeyenler ve antik tarihten gelen seyri.

Akdeniz ve Karadeniz Havzasında antik bir ortak Türk tamgası IYI – KAYI IYI tamgası Türklerin Kayı boyuna ait bir tamgadır, bu tamganın ne kadar eski olduğu ve hangi tanımı ifade ettiğini anlamak için tarihi kayıtlardaki resimlerini incelemek vede antik yazıtları incelemek gerekir. Özellikle Avrupa, Akdeniz, Asya antik coğrafyasında raslanmaktadır. IYI tamgası büyük bir coğrafyada ve eski bir tarihi tamga. Bu tamganın olduğu coğrafya ve bunu kullanan milletlerin ortak noktası Türk olmaları.

1816- 1817 yıllarında İtalya / Castel - Gandolfo kasabası Montecucco kazı alanında çıkarılmış Türk otağ minyatürü dür. Seramik karışımı, yükseklik 27 cm; taban 29 cm x 30 cm Kedi. 15407
Kayı Tamgalı Türk Otağ Minyatürü

Yukarıdakİ kilden yapılmış Türk Obası Minyatürü 1816- 1817 yıllarında İtalya / Castel - Gandolfo kasabası Montecucco kazı alanında çıkarılmıştır.

Seramik karışımı, yükseklik 27 cm; taban 29 cm x 30 cm Kedi. 15407

Şuan Vatikan müzesinde sergilenmektedir.

İtalya bölgesinde yaşayan E trüskler'e ait olduğu belirlenen yurt şeklindeki Urn (Ölen kişilerin küllerinin konulduğu kap) olduğu kaynaklarda yer almaktadır.

http://www.museivaticani.va/content/museivaticani/en/collezioni/musei/museo-gregoriano-etrusco/sala-i--protostoria-etrusca-e-laziale/urna-a-capanna.html

-Akdeniz büyük ailesi Trakyenler-Vinçalar bu tamgayı kullanmışlar. -İtalyan antik milletleri E trüskler bu tamgayı kullanmışlar. -Antik bulgarlar bu tamgayı kullanmışlar. -Antik arap coğrafyasında kullanmışlar. -Asya Türkleri kullanmışlar. -İslamiyet öncesi ve sonrası türkler kullanmışlar. -Antik iran bölgesinde kullanılmış ve halen Kaşkay (Kaş Kayı) Türkleri tarafından kullanılmakta.







Osmanlı İmparatorluğu’nun adını taşıyan kurucusu Osman Bey’in kullandığı kılıç, Hz. Osman’ın kılıcındaki IYI-Kayı tamgası.

Bu kılıcın İslamiyet öncesi Kabe’nin bekçisi Osman’a ait olduğu söylenmektedir.




13 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page